Overwinteren on a budget: zo maak je je woning energiezuinig

De energieprijzen swingen aan recordtempo de pan uit, en dat heeft iedereen geweten. Met z’n allen zijn we op zoek naar de beste manieren om te besparen tijdens de koudere wintermaanden, passend bij ons eigen budget en levensstijl. Door het bos zien we de bomen niet meer, terwijl het verschil ook in de kleinere dingen kan liggen. Laat je door Alsan inspireren en ontdek hoe je met elk budget de energiefactuur dit seizoen zo laag mogelijk houdt.

Kleine beetjes

Beginnen doen we bij het begin, met kleine aanpassingen in onze woning en levensstijl die net dat nodige extraatje kunnen betekenen. De basis tips zijn je waarschijnlijk niet vreemd en kan je gemakkelijk en bijna kosteloos integreren: zet de thermostaat lager met 1°C of meer, neem korte douches in plaats van een bad en vervang oude lampen door een spaarzame LED-variant. Een goedgevulde vriezer is zuiniger dan een halfvolle en de ECO-stand op de wasmachine werkt helemaal prima. Vergeet ook niet jaarlijks je radiatoren te ontluchten, zo kunnen ze steeds moeiteloos opwarmen.

Door het maken van kleine investeringen kom je snel een heel eind verder. Zo kan je niet-thermostatisch kraanwerk vervangen door thermostatische, een snelle en relatief goedkope ingreep. Overweeg ook het aanschaffen van een inductiekookplaat. Koken doe je hiermee een stuk goedkoper dan met een gasfornuis of elektrische variant. En wanneer er ruimten zijn waarin het licht vaak vergeten wordt, kies dan voor armaturen met bewegingssensors.

Iedereen kan verbouwen

Soms blijken kleine aanpassingen niet voldoende en vergt je woning een tikkeltje (of veel) meer aandacht. Verbouwen aan je woning kan natuurlijk een flinke duit kosten en dat kan sommigen sneller doen afhaken.

Wist je dat amper 5 % van de Vlaamse woningen voldoen aan de energienormen die tegen 2050 geambieerd worden in alle woningen? Om hierop in te spelen, biedt de Vlaamse overheid vanaf dit jaar financiële steun aan eigenaars van energieverslindende woningen, om aan te zetten tot de nodige verbouwingen. Deze ‘MijnVerbouwpremie’ is gemakkelijk aan te vragen en wordt afgestemd op ieders belastbaar inkomen. Lage en middeninkomens kunnen een premie aanvragen voor zo goed als alle renovatiewerken, die bovendien kan oplopen tot zo’n 17,500 euro. De hogere categorie van inkomens komen enkel in aanmerking voor energetische renovaties.

Alsan leads the way 

Alsan biedt iedereen en elk budget de mogelijkheden aan om een woning te optimaliseren.

- Duurzame oplossingen op elektriciteit -

De warmtepompboiler is een duurzamer alternatief voor het opwarmen van sanitair water. (bv. RemehaATAG verwarmingAriston )  Het gebruikt omgevings- of buitenlucht om de nodige energie op te wekken, wat maakt dat het water tot driemaal toe goedkoper kan worden opgewarmd in vergelijking met een klassiek systeem. Resultaten tonen aan dat na het installeren van een warmtepompboiler je jaarlijks tot zo’n 728 euro kan besparen.

Diegenen die momenteel de badkamer aan het renoveren zijn, of daar toch de intentie tot hebben, kiezen best voor een elektrische radiator.

(bv.Vasco E-Volve collection) Wanneer je een centrale verwarming hebt waarbij de thermostaat in de woonkamer hangt, bestaat de kans dat de badkamer niet altijd de gewenste temperatuur heeft. Met een onafhankelijke elektrische radiator kan je gemakkelijk en op de nodige momenten de badkamer verwarmen. Dit is voordeliger dan het ganse huis te verhitten om enkel deze ruimte op temperatuur te brengen.

De elektrische VASCO badkamerradiator van Alsan kan worden uitgerust met een boost-functie: een warme luchtblazer voor korte opwarmmomenten. Zo moet de volledige radiator niet worden ingeschakeld.

Ook een Airco-toestel is een duurzame oplossing op lange termijn. Remeha’s Diva-airconditioning bestaat uit een compleet assortiment van energiezuinige airconditioningsystemen, die het hele jaar lang aangename koeling én ook warmte op een zo duurzaam mogelijke manier garanderen. Dankzij de invertertechnologie draaien de toestellen op een energiebesparende methode die koelt en verwarmt.

- Duurzame oplossingen op aardgas -

Vervang je verouderde CV-ketel door een nieuwe aardgasketel met een slimme thermostaat. (bv. RemehaATAG verwarming ). De nieuwe en verbeterde technieken maken dat deze aanzienlijk zuiniger zijn dan zijn voorgangers. Afhankelijk van uw oud model en woonsituatie bespaar je op jaarbasis gemakkelijk zo’n 1271 euro.

Is je woning nog uitgerust met een toestel met ‘open’ vlam, waarbij deze vooraan nog zichtbaar is? Bijvoorbeeld bij een gasboilers of badgeisers? Zo ja, kan je die best vervangen door één met ‘gesloten’ vlam. Deze nemen de zuurstof niet meer uit de ruimte, maar van buiten. Bovendien zijn ze ook een stuk veiliger.


Alsan leads the way

Wil je graag weten met welke aanpassingen, vernieuwingen je energie kan besparen en toch volop geniet van het warmte comfort in jouw woning? 

Maak een afspraak  of kom langs bij Alsan

Welkom!

Aanmelden om een reactie achter te laten
De strijd tegen de hitte en de energieprijzen