Zo maak je je badkamer kindvriendelijk

De badkamer is een van de meest intensief gebruikte ruimtes in huis. Zeker als er kinderen rondlopen. Hoe maak je je badkamer kid’s proof – en leid je de sanitaire ochtenddrukte en avondspits in goede banen? Enkele tips.

Veiligheid eerst

Kinderen kunnen onstuimig zijn. En als er water in de buurt is, kan de pret al helemaal niet op. Een ongeluk schuilt echter in een klein hoekje. Installeer daarom liever een inloopdouche dan een douche met een opstapje. Een bad met een lage instap verlaagt eveneens het risico op struikelen. Net als antislipmatjes. Let er ook op dat je in de douche en het bad thermostatische kranen plaatst met een ‘kinderslot’. Zo kan de temperatuur van het water niet boven de 38°C. Nog een laatste preventietip? Plaats badkamermeubels zonder scherpe, maar met afgeronde hoeken…

Onderhoudsvriendelijke materialen

Kinderen kunnen onstuimig zijn, bis. Niet alleen in de douche of het bad vliegt het water soms alle kanten uit. Na het tandenpoetsen zijn ook je spiegel, wastafel en vloer vaak aan een poetsbeurt toe. Makkelijk schoon te maken wastafels en kasten, een vloer in keramische tegels en een wand in duurzame en (bijna of volledig) naadloze acrylplaten… Kies onderhoudsvriendelijke materialen die bestand zijn tegen spatwater én vocht. Is je badkamer na een douche van zoon- of dochterlief ook een sauna.

Gun kinderen hun waterparadijs.

Kindvriendelijke omgeving

Kinderen kunnen onstuimig zijn, deel 3. Om te voorkomen dat ze je kasten overhoophalen op zoek naar de badeend of handdoek, leg je hun spullen maar beter goed in het zicht en op hun hoogte. Open kasten zijn een aanrader, maar bewaar kuisproducten achter gesloten deuren. Voor je eigen comfort en om ochtendfiles te vermijden, is een dubbele wastafel bovendien een overweging waard – zeker als je geen aparte kinderbadkamer hebt. Voorzie voor de kleinsten wel een opstapje, zodat ze goed bij de kraan kunnen. Een elektronische wastafelkraan? Goed idee! Da’s handig, waterbesparend én hygiënisch!

Speelse kleuren

Kinderen kunnen onstuimig zijn, maar ’t zijn toch zo’n schatjes! Gun hen hun waterparadijs. Geef je badkamer een kindvriendelijke look met kleurrijke tegels of speelse motieven op de muren en voorzie stevige en kleurrijke accessoires – van rekjes waar je hun handdoek of badjas op kan hangen tot grappige zeepdispensers of tandenborstelhouders. Wedden dat ze straks met veel plezier het bad induiken of nooit meer vergeten hun tanden te poetsen voor het slapengaan? En als ze er uitgegroeid zijn, vervang je al die accessoires toch gewoon door coolere dingen…


Aanmelden om een reactie achter te laten
Op weg naar een Duurzame Woning